top of page

Ontspannen van Levensbelang

Waarom het van (levens) belang is om te ontspannen en in balans te zijn. Heb je ook het gevoel dat je veel moet en vaak achter de feiten aanloopt? Misschien voel je je opgejaagd of heb je last van slapeloosheid en hoofdpijn. Of erger: je bent overspannen of hebt een burn-out.

Werkstress staat op nummer 1 op de lijst van beroepsziekten in Nederland. Jaarlijks worden er door zo’n 14 procent van de werknemers burn-out klachten gemeld en 5% komt ook daadwerkelijk langdurig thuis te zitten hierdoor; gemiddeld 250 dagen. Ook scholieren zijn hier helaas steeds meer bekend mee.

Nu weet iedereen wel dat ontspannen belangrijk is. Maar dat er zoveel mee samenhangt, weet ik pas sinds kort. Misschien dat jij dit nog niet weet en dat verder lezen ook jou meer bewust maakt van het grote belang van ontspanning.


Evenwicht tussen spanning en ontspanning Het evenwicht tussen spanning/stress en ontspanning wordt geregeld in ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel bestaat uit een “gaspedaal”; het sympathisch zenuwstelsel en een “rempedaal”; het parasympatisch zenuwstelsel.

Wanneer we snel moeten reageren. Gaat onze hartslag omhoog en ook je ademhaling wordt sneller. Je lichaam is snel en alert. Dit wordt ook wel de vecht of vluchtreactie genoemd. Dit wordt geregeld door het sympathisch zenuwstelsel; het gaspedaal.

Het parasympatisch zenuwstelsel, het rempedaal, is actief op momenten van rust. Dit zenuwstelsel zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen en regelt ook de spijsvertering, de ademhaling wordt langzamer en je hartslag vertraagd. Dit wordt het rust en herstel proces genoemd.

Wanneer je in balans bent, is er een goed evenwicht tussen deze twee. Je komt in actie wanneer dit nodig is, en daarna kan je lichaam zich weer ontspannen en herstellen.


De invloed van stress In onze maatschappij staan we vaak teveel onder stress en spanning waardoor het sympathisch zenuwstelsel overuren maakt. Alsof je constant gas geeft en vergeet te remmen. Het gaspedaal is bedoeld om snel in actie te kunnen komen en ons te redden bij acuut gevaar. Het is een automatische reactie van het lichaam en niet bedoeld om langdurig aan te staan, zoals bij langdurige stress gebeurt. Dit brengt je lichaam in de overleefstand, doordat het gaspedaal door de vele stress situaties voortdurend actief blijft. In de overleefstand komt stoppen veel automatische processen in je lichaam: het bloed stroomt niet langer naar de maag om voedsel te verteren, je cellen onderbreken hun normale groei, genezing en onderhoud. Gifstoffen worden niet verwijderd uit de lever en creatieve denkprocessen stoppen.

Hoewel het gaspedaal bedoeld is om ons het leven te redden, leidt dit tegenstrijdig genoeg op langere termijn tot ziektes, weinig energie, concentratieproblemen, chronische vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn en migraine, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk, een hoge en onregelmatige ademhaling, hartkloppingen, overspannenheid, burn-out en depressie.


Hoe kom je weer in de herstelfase? Hoe kun je nu zorgen dat je lichaam uit deze overleefstand komt en gedurende de dag ook weer in de rust en herstel fase komt zodat je jezelf weer kan opladen. Zoals je hiervoor gezien hebt een pure noodzaak.

Adem heeft een grote invloed op ons zenuwstelsel. Wanneer we rustiger ademen; 5 tot 7 keer per minuut (veel mensen ademen het dubbele of meer), heeft dit een gunstige invloed op ons rempedaal. Het is dus belangrijk dat je bewust bent van je ademhaling.


Yin Yoga en het zelf herstellend vermogen van je lichaam Yin Yoga heeft een gunstig effect op het parasympatisch zenuwstelsel, het helpt je lichaam tot rust te komen en te herstellen. Als het lichaam ontspant, ontspant ook de adem. Door terug te keren naar de natuurlijke adem die vanuit de buik ontstaat, ontspant het lichaam volledig.

Je leert om je aandacht naar het hier en nu te brengen en met je aandacht bij je lichaam te zijn en je niet te verbinden met gevoelens en gedachtes die voorbijkomen.

Bij Yin Yoga ontspan je je lichaam om zo bij de diepere (bind)weefsels te komen. Bindweefsel geeft ons lichaam haar vorm en structuur, ze verbindt onze botten, spieren, pezen en gewrichten met elkaar. Ook lopen er energiebanen door het bindweefsel, die door de oefeningen gestimuleerd worden.

De energie in je lichaam stroomt beter door, waardoor je, je weer beter kan ontspannen en weer in balans komt. Je geeft op een rustige manier ruimte aan je lichaam en je geest. Je zet als het ware je zelfherstellende vermogen aan. Yin Yoga is heel Mindfull en je wordt er zowel ontspannen als soepel van.


Wat is het verschil tussen Yin Yoga en andere vormen van Yoga? Yin Yoga werkt op de bindweefsels, door de spieren te ontspannen. Yin Yoga creëert ruimte in het lichaam en richt zich vooral op de dichte, diepe en minder elastische weefsels. Yin Yoga ontstaat er meer rust, ruimte en soepelheid in je lichaam. Yin Yoga richt zich op het rempedaal. En is dus bijzonder geschikt als tegenhanger voor een drukke levensstijl. Andere vormen van Yoga zijn vooral Yang, deze richten zich op de spieren in het lichaam. Het is meer gericht op het ontwikkelen van kracht en stabiliteit door het versterken van de spieren. Het richt zich zowel op het gaspedaal als het rempedaal.


Hoe ziet een les Yin Yoga eruit? Yin Yoga is een rustige, zachte en toegankelijke vorm van yoga. We doen rustige zittende en liggende houdingen, waarbij je, je spieren steeds meer laat ontspannen. Iedere houding wordt 3 tot 5 minuten aangehouden.

In de Yin yoga les gaat het niet over de vorm; de perfecte houding of hoe we eruit zien. Ieders lichaam en bottenstructuur is verschillend, je doet elke oefening dan ook binnen jouw mogelijkheden. Er is geen goed of fout. Wat past bij jouw lichaam? Om de houdingen zo ontspannen mogelijk te maken wordt er vaak gewerkt met kussens en bolsters.

Tijdens de oefeningen heb je de tijd om naar binnen te keren en te ervaren wat er in je leeft. Door de langdurige rek wordt het bindweefsel soepeler en krijg je meer ruimte in je gewrichten. Door het stretchen van je lichaam komt er letterlijk spanning en stress los. Energie gaat beter stromen en je zult je vitaler en vrijer voelen er ontstaat meer rust en ruimte in je hoofd.

Wordt weer bestuurder van je eigen lichaam en krijg weer controle over je rem en gaspedaal.


Ik ontmoet je graag tijdens één van mijn lessen.


Comentários


bottom of page